Podaję przepis na danie jednogarnkowe łatwe , smaczne i przyjemne
z podanych składników wychodzi dość duża porcja
500 gr makaronu świderki
1kg kiełbasy podwawelskiej
1/2 kg pieczarek
1 dość duża cebula
1 kostka rosołowa (drobiowa)
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
300 ml ciepłej wody3-3 ząbki czosnku
majeranek zioła prowansalskie , lubczyk, bazylia
cebulę , kiełbasę, pieczarki pokroić w kostkę najpierw podsmażyć kiełbasę (zdjąć z patelni), potem cebulę
i pieczarki , po podsmażeniu cebuli i pieczarek dodać do nich kiełbasę , wszystko razem wymieszać ,
makaron ugotować aldente, potem makaron przełożyć do dość dużego garnka i połączyć z kiełbasą , pieczarkami i cebulą , kostkę rosołową rozpuścić w 300 ml ciepłej przegotowanej wody dodać koncentrat pomidorowy i to wszystko dodać do makaronu i kiełbasy wymieszać razem dodać zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę gotować około 10 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając żeby nie dopuścić do przypalenia potrawy można dodać odrobinę wody , podawać z ogórkiem małosolnym lub kwaszonym
SMACZNEGO
moje niejadki wsuwają ten makaron aż im się uszy trzęsą
a jeszcze przepis na sałatkę z parówkami 4 parówki drobiowe
1 słoik majonezu ( kętrzyński lub kielecki )
1 puszka białej fasoli
10 dag sera zółtego ( gołda )
3, 4 ogórki konserwowe lub kwaszone co kto lubi
wszystko pokroić w kostkę i wymieszać z majonezem
SMACZNEGO
pozdrawiam serdecznie