www.pasterzeforum.pl » ROZMOWY O WSZYSTKIM I O NICZYM » HYDE PARK (Moderator: Aga)
 » Ciasta do kawy i nie tylko

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


© 2017 Fundacja Pasterze. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu

Autor Wątek: Ciasta do kawy i nie tylko  (Przeczytany 52346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sabamlis

  • Nowy Użytkownik*
  • *
  • Wiadomości: 4364
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #150 dnia: Sierpień 24, 2012, 22:02:12 pm »
upieklam biszkopcik z jablkami, tylko na wszelki wypadek wzielam wszystkie skladniki podwojnie,
no i dobrze, bo i tak bedzie malo :naughty:
Marysia
"Dobroczynność nie polega na dawaniu kości psu. Dobroczynność to kość dzielona z psem wówczas, gdy jesteś równie głodny jak on"
Jack London

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline aneta i Wiktor

  • Aktywny Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 3396
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #151 dnia: Październik 08, 2012, 12:19:22 pm »
Sałatka – ogórki z fasolą

-   2 kg ogórków (ze skórką) pokroić w plasterki, zasypać 2 łyżkami soli i zostawić na godzinę
-   2 kg fasoli ugotować z 1 łyżką soli. Gotować 15 – 20 minut. Po ugotowaniu fasolkę wystudzić i pokroić na dł. 3 cm.
-   1 kg cebuli pokroić w piórka.

Po godzinie, gdy ogórki puszczą sok, dodać cebulę i pokrojoną fasolkę.
Do  tego dodać ½ szklanki octu,    1 szklankę cukru, 1 szklankę oleju i    słoik koncentratu pomidorowego (może być więcej koncentratu) i keczup pikantny.
Wszystko dobrze wymieszać i zostawić na 3 godziny. Potem nałożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.
 SMACZNEGO

Aneta, Wiktor, Baja(*), Barina (*), Luna, Dona, Adonis i Gizmo
Bajeczko, kocham, bardzo tęsknię, pamiętam .....

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Guard

  • Nowy Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 245
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #152 dnia: Październik 08, 2012, 15:43:51 pm »
Część moich buraczków w ogrodnie nie osiągnęła wielkości dużo większej niż orzech włoski i chyba już nie mają szans na wielkie osiągnięcia.
Ma ktoś sprawdzony przepis na miniaturki buraków w zalewie octowej??
Zawsze zaprawiałam takie tradycyjne, ugotowane, tarte i do słoika.

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline wadera

  • Aktywny Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 531
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #153 dnia: Październik 08, 2012, 18:58:34 pm »
Sałatka – ogórki z fasolą

-   2 kg ogórków (ze skórką) pokroić w plasterki, zasypać 2 łyżkami soli i zostawić na godzinę
-   2 kg fasoli ugotować z 1 łyżką soli. Gotować 15 – 20 minut. Po ugotowaniu fasolkę wystudzić i pokroić na dł. 3 cm.
-   1 kg cebuli pokroić w piórka.

Po godzinie, gdy ogórki puszczą sok, dodać cebulę i pokrojoną fasolkę.
Do  tego dodać ½ szklanki octu,    1 szklankę cukru, 1 szklankę oleju i    słoik koncentratu pomidorowego (może być więcej koncentratu) i keczup pikantny.
Wszystko dobrze wymieszać i zostawić na 3 godziny. Potem nałożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.
 SMACZNEGO



na to czekałam  :friends:
Ewelina, Grześ, Jakub i Marcel

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline ElzaMilicz

  • Pasterz
  • *****
  • Wiadomości: 7774
  • Veritas odium parit.
...zło jest banalne, dobro niepojęte;  bez wiary przewracamy się o źdźbło trawy, z wiarą przenosimy góry...
Nara* Tina* Szila* Meda* Aza Jaga

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Ani@

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 5807
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #155 dnia: Luty 08, 2013, 09:37:08 am »
bardzo przyjemna faza  :th_0girlcupcake:

moje ulubione to mufinki z bananami

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline kasiek

  • Nowy Użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 24
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #156 dnia: Maj 22, 2013, 14:23:49 pm »
Pyszne ciasto bez pieczenia:
 FILADELFIA-
> I warstwa- 400g NUTELLI,290g sucharow-pomielic i wymieszac,zagniesc i
> zrobic spod/dno blaszki wylozyc papierem do pieczenia
> II warstwa- 1/2 kg twarogu mielonego,
>
> 3 łyzeczki zelatyny w1/2 szklanki wody rozpuscic
> 1/2 szklanki mleka przegotowac+1 cukier waniliowy+2 lyzki pudru
> cukru/przestudzic, dodac do twarogu
>
> III warstwa - wylozyc 100 gram platkow migdalowych
>
> IV warstwa -1/2 l smietany kremowki 30% +2 lyzki pudru cukru-ubic
> 1/2 szklanki mleka, 3 lyzeczki zelatyny/rozpuscic w tym mleku/, ostudzic
> i dodac do ubitej smietany
>
> V warstwa-2 galaretki wisniowe,sloik wypestkowanych wisni, odsaczyc sok,
> zlac i uzupelnic woda do 3 szklanek, zagotowac, rozpuscic galaretki,
> przestudzic i gestniejaca zalac placek.Wstawic do lodowki.

życze smacznego

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline aneta i Wiktor

  • Aktywny Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 3396
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #157 dnia: Maj 23, 2013, 10:57:24 am »
Przepis na szarlotkę (na szybko):

2 szklanki mąki
2 szklanki kaszy manny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru

Powyższe składniki wymieszać (powstanie sypkie ciasto). Blachę wysmarować tłuszczem.

Wszystko, co mamy dzielimy na 3 części i kładziemy na blachę warstwami:
na spód ciasto (mała warstwa)
jabłka prażone
ciasto
jabłka prażone
ciasto - 300 g masła zetrzeć na tarce i rozsypać na wierzchu ciasta.

Piec 1 godzinę w temp. 200 C

SMACZNEGO !
Aneta, Wiktor, Baja(*), Barina (*), Luna, Dona, Adonis i Gizmo
Bajeczko, kocham, bardzo tęsknię, pamiętam .....

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline aneta i Wiktor

  • Aktywny Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 3396
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #158 dnia: Czerwiec 22, 2013, 17:18:25 pm »
Podaję obiecany przepis na: :th_0girl_curtsey:

Quiche (wersja cypryjska)


Ciasto: 60 dag mąki, 0,22 dag margaryny, 0,25 litra wody – wyrobić ciasto i na cienko rozwałkować.

Farsz: papryka czerwona i żółta, pomidor, cebula biała i czerwona, różne typy wędlin (pokrojonych w kosteczkę) – dla aromatu jeden typ wędliny powinien być surowy wędzony, natka pietruszki, por, kukurydza, pieczarka marnowana, szczypiorek.

Wykonanie:

1.   Blachę przesmarować margaryną, ułożyć ciasto i zapiec na złoty kolor.
2.   Na ciasto kładziemy wymieszane warzywa
3.   Wszystko zalewamy mieszanką jajeczno – mleczną (proporcja na litr mleka 12 jajek).
4.   Wszystkie warzywa w formie powinny być „utopione” w mieszance mleczno-jajecznej.
5.   Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 150 do uzyskania złotego koloru, tak ok.45-50 minut.

Życzymy smacznego ! :th_0girlcupcake:

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2013, 19:29:50 pm wysłana przez aneta i Wiktor »
Aneta, Wiktor, Baja(*), Barina (*), Luna, Dona, Adonis i Gizmo
Bajeczko, kocham, bardzo tęsknię, pamiętam .....

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline wadera

  • Aktywny Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 531
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #159 dnia: Czerwiec 22, 2013, 17:52:27 pm »
Dziękujemy  :wub:
Ewelina, Grześ, Jakub i Marcel

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Agnieszka

  • Wolontariusz
  • *****
  • Wiadomości: 844
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #160 dnia: Czerwiec 22, 2013, 23:09:02 pm »
Dziękujemy  :th_cooking:

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline BeataA

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #161 dnia: Lipiec 24, 2013, 09:52:17 am »
Przepis na bardzo szybkie ciasto - deser  :shy:

2 budynie o smaku jaki lubimy
1 butelka Kubusia 0,75 o smaku jaki lubimy (jeśli chcemy ciasto zielone to Kubuś kiwi i budyń waniliowy, jeśli truskawkowe to budyń truskawkowy i Kubuś też)
paczka herbatników
paczka delicji
(dłuższa wersja biszkopt i po jego przekrojeniu na jedną warstwę budyń, przykryć drugą i posypać cukrem pudrem lub dowolna polewą))

Na blaszkę kładziemy herbatniki. Budyń gotujemy na soku z Kubusia. Na herbatniki wylewamy zagotowany budyń, na to delicje z czekoladą i do lodówki, aż do wystygnięcia. SMACZNEGO !!!



Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Bunia

  • Wolontariusz
  • *****
  • Wiadomości: 1688
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #162 dnia: Maj 25, 2014, 20:06:37 pm »
Dla tych co prosili o przepis na   Murzynka

Ciasto:

- 25 dkg tłuszczu ( masło , margaryna)
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 7 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dużych jaj
- cukier waniliowy

Tłuszcz, cukier , wodę i kakao zagotować.
Do zimnej masy dodać 5 żółtek i utrzeć , dodać mąkę z proszkiem a na końcu ubite białka.

Piec ok. 40 min. w temperaturze 160 stopni ( zawsze warto sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone).

Wystudzone ciasto przekładamy powidłami śliwkowymi lub ciepłą konfiturą morelową.

Na górę polewa czekoladowa :

- 0,5 kostki masła
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
- 1 mleczna czekolada ( najlepsza wedlowska)

Składniki polewy zagotować ( uważać bo lubi się przypalić)
Gorącą polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!
Pozdrawiam
Basia, Wiki , Benuś(*) , Bunia(*)

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline emila i piotr

  • Nowy Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 217
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #163 dnia: Maj 26, 2014, 10:55:50 am »
Buniu dziękujemy za przepis, moje dziecko które z ciast i ciasteczek zjada tylko pączki zajadał się Twoim ciastem w Bobolicach i powiedział że było najpyszniejsze  :th_0girlcupcake:
myślę że na weekend  :th_cooking: zdam relację czy nie przypaliłam  :grin:

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline stepi

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 1587
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #164 dnia: Grudzień 03, 2014, 15:19:38 pm »
Idą święta a jak święta to u mnie w domu również pierniki  :th_0girlcupcake:
Jesli lubicie pierniki tak bardzo jak moja rodzinka to polecam ten przepis. Sprawdziłam go już 25 razy  ;) samodzielnie a wcześniej moja mama. Ciasto na pieczenie czeka tyko 24 godziny a pierniczki są miękkie już po wyschnięciu lukru na nich.
Składniki:
40dag miodu
40 dag cukru
3 łyżki stołowe ciemnego kakao
1 kostka tłuszczu do pieczenia( ja używam Kasi)
całość rozpuścić, przelać do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciast( używam kamiennej misy)
do zimnego roztworu z powyższych składników naprzemiennie dodawać:
1kg mąki (tortowa)
5 żółtek
3 przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczone w 4 łyżkach stołowych wody
całość wyrabiamy na jednolitą masę
na koniec dodać ubite białka z użytych (5) jajek

ciasto odstawić w chłodne miejsce na nim.24godz. i można piec własne domowe pierniczki.
Ja pierwsze ju ozdobiłam postaram się jutro wstawić jakieś ich zdjęcia ale chętnych zapraszam na pierniki i kawę do nas :th_0girl_curtsey:
życzę miej rodzinnej zabawy podczas pieczenia i ozdabiania. ;)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2014, 15:23:22 pm wysłana przez stepi »


 



Estalia by Smf Personal