Podaję obiecany przepis na:
Quiche (wersja cypryjska)Ciasto: 60 dag mąki, 0,22 dag margaryny, 0,25 litra wody – wyrobić ciasto i na cienko rozwałkować.
Farsz: papryka czerwona i żółta, pomidor, cebula biała i czerwona, różne typy wędlin (pokrojonych w kosteczkę) – dla aromatu jeden typ wędliny powinien być surowy wędzony, natka pietruszki, por, kukurydza, pieczarka marnowana, szczypiorek.
Wykonanie:
1. Blachę przesmarować margaryną, ułożyć ciasto i zapiec na złoty kolor.
2. Na ciasto kładziemy wymieszane warzywa
3. Wszystko zalewamy mieszanką jajeczno – mleczną (proporcja na litr mleka 12 jajek).
4. Wszystkie warzywa w formie powinny być „utopione” w mieszance mleczno-jajecznej.
5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 150 do uzyskania złotego koloru, tak ok.45-50 minut.
Życzymy smacznego !