Rolada makowa6 białek
20 dkg cukru
5 dkg mąki
10 dkg całego maku( nie mielony)
Białka ubić na sztywno , dodać cukier ubić , na końcu dodać mak i mąkę.
Ciasto wylać na blaszkę i piec ok.25 min. w temp. 170 stopni , najlepiej na folii aluminiowej.
Ja zawsze piekę z 1,5 porcji i na kwadratowej blaszce z pieca.
Zawsze mam dużo białek bo Benuś zjada żółtka a białka odkładam do słoika z dżemu i jak mam pełny słoik to robię roladę(białka muszą być w lodówce).
Po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę ściągnąć folię i zwinąć.
zimna roladę posmarować kremem.
Krem:1 kostka masła
2 jajka
4 łyżki cukru
duuużo spirytusu
bakalie( rodzynki , orzechy , migdały , sezam , może też być pokrojony ananas)
Masło utrzeć i dodawać ubite na sztywno jajka z cukrem.
Dodać dużo spirytusu(krem ma być lejący - u mnie tak lubią)
Dodać bakalie.
Taki lejący krem okrywam folią i daję do lodówki.Gdy stężeje smaruję roladę , również z wierzchu i robię z roztopionej czekolady takie esy-floresy.
Ja do tej mojej rolady(1,5 porcji) robię krem z 3 porcji.
Jest to bardzo smaczne i wykwintne ciasto.
Ponieważ roladę robię dość często to zmieniam kremy.
Robię np. krem chałwowy lub kawowy i tez dużo spirytusu
.
Jak ktoś będzie chętny to podam przepis na inne kremy.
Rolada świetnie nadaje się do zamrożenia. .