Zaczniemy od kilku przepisów:
Ogórki w sosie musztardowym
Ogórki umyć i kroić wzdłuż na cztery.
Zalewa: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 musztarda Kremska.
Do każdego słoika wkładamy oprócz ogórków listek, pieprz i ziele angielskie.
Gotować od 10 – 15 min.
Ogórki z miodem
3 kg ogórków obrać i pokroić w plastry.
Zalewa: 1 szklanka octu, 1 szklanka wody, 1 łyżka miodu, 1,5 łyżki soli
Na dno słoika wkładamy gałązkę kopru, trochę marchwi w plastry. Zalać zimną zalewą.
Pasteryzować ok. 20 minut
Ogórki z curry (ulubione moich dzieci, wnuczka tyko je wsuwa)
3kg ogórków – kroimy je w słupki ze skórką
3 cebule – kroimy w piórka, solimy, dodajemy do ogórków i odstawiamy na 2godziny
Zalewa: 3szklanki wody, 1 szklanka octu, 1, 5 szklanki cukru, 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki
Ogórki z cebulką wkładamy do słoików, dorzucając do każdego słoika kilka ziarenek gorczycy. Zalewamy zimną zalewą . Gotujemy 5 minut (od zagotwania).
SMACZNEGO
Elu zapraszamy na degustacje w październiku
to tylko 300 km....
Wówczas mamy zrobione przetwory i większość nalewek i trunków ....
Nadmieniam, że przetwory robię ja, zaś procentowymi napojami zajmuje się Wiktor ...