www.pasterzeforum.pl » ROZMOWY O WSZYSTKIM I O NICZYM » HYDE PARK (Moderator: Aga)
 » Ciasta do kawy i nie tylko

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


© 2017 Fundacja Pasterze. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu

Autor Wątek: Ciasta do kawy i nie tylko  (Przeczytany 51126 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ani@

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 5807
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #60 dnia: Maj 15, 2011, 15:55:36 pm »
Mufinki krówkowe z wiórkami kokosowymi

2,5 szklanki mąki
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g roztopionego masła
2 jajka
? szklanki maślanki
? szklanki mleka
200 g pokrojonych Krówek
12 łyżeczek wiórek kokosowych
Mąkę, cukier i proszek mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy ze sobą masło, jajka, mleko i maślankę. Do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy je niedbale, tylko do połączenia składników i dodajemy pokrojone krówki. Mieszamy jeszcze chwilę do połączenia się krówek z ciastem i nakładamy do papilotek. Górę każdej muffinki obficie posypujemy łyżeczką wiórek kokosowych. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

 Ostatnio jak robiłam je z córkami nie miałyśmy maślanki. Z odsieczą przyszedł jogurt grecki wymieszany z mlekiem  ;)

Smacznego  :grin:

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Ani@

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 5807
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #61 dnia: Maj 15, 2011, 15:56:51 pm »
Lenka a jak się robi sajgonki?

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Lenka

  • Aktywny Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 665
  • Płeć: Kobieta
    • Moja praca
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #62 dnia: Maj 15, 2011, 16:06:44 pm »
Sajgonki robi się tak
    
Składniki
około 10 sztuk papieru ryżowego
30 dag mielonego mięsa
kilka chińskich grzybów
kilka sporych pieczarek
garść makaronu sojowego
średnia marchewka
cebula
3-4 liście kapusty pekińskiej
pół puszki kiełków sojowych
sos sojowy
sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażenia

Sposób przygotowania
Grzyby chińskie wrzucić do wody i pogotować 30 minut. po tym czasie osączyć, odciąć nóżki, a kapelusze  pokroić w cienkie paseczki. Mielone mięsko, np. wołowinkę (ja mielę sama, jest wtedy chude i smaczne)lekko podsmażyć z solą i pieprzem. Przerzucić do głębokiej miski. Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto. Pieczarki poddusić na patelni  z solą, a potem drobno pokroić. Marchewkę pokroić w słupki, tez poddusić. Liście kapusty w paskach leciutko podsmażyć. Makaron  sojowy wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i pokroić na kilkucentymetrowe paski.
Wszystkie składniki farszu wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę.
Każdy płatek papieru ryżowego zanurzyć na moment w ciepłej wodzie, położyć na deskę aż zmięknie (płatki nie powinny się stykać, bo się posklejają), nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Jeśli robicie małe sajgonki wystarczy jeden placuszek ryżowy, ale może się zdarzyć, że papier się rwie albo lubicie więcej farszu - wtedy każdą sajgonkę zawińcie w dwa placuszki. Gotowe ruloniki pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego.
Smażyć krótko w głębokim gorącym oleju.
Podawać z gotowym słodko-pikantnym sosem chili, np. tao tao.

PS. Papier ryżowy polecamy także tao-tao - nie rwie się.

Magda z Irkiem i Anią + Fryga z Cezarem ;)

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Ani@

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 5807
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #63 dnia: Maj 15, 2011, 16:10:19 pm »
Dzięki za przepis dam znać czy przypadły dzieciom do gustu  :friends:

a czy te grzyby chińskie nie śmierdzą jak się je gotuje? Rozważam wersję sajgonek bez nich.

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Lenka

  • Aktywny Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 665
  • Płeć: Kobieta
    • Moja praca
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #64 dnia: Maj 15, 2011, 16:15:31 pm »
Grzyby nie śmierdzą, jak ktoś nie jadł jeszcze to lepiej zacząć od małej ilości ;)
Nasza Ania jak z budki to zjadała chętnie, ba nawet ten sos pikantny jadła... fakt że w dziwny sposób - bo mieszała z ryżem a nie na sajgonkach, ale brała 3 razy dokładkę..
Magda z Irkiem i Anią + Fryga z Cezarem ;)

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Aga

  • Pasterz
  • ******
  • Wiadomości: 2435
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #65 dnia: Maj 15, 2011, 19:12:59 pm »
A ja jestem pożeraczem krówkowym i CHCĘ MUFINKI ANI!!!!  :laugh:

Tylko Aniu powiedz proszę, czy cukier koniecznie brązowy musi być? (nigdy go nie używałam...)

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Ani@

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 5807
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #66 dnia: Maj 15, 2011, 19:25:55 pm »
jak mam brązowy sypię brązowy jak nie mam daję biały  :grin:

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Bunia

  • Wolontariusz
  • *****
  • Wiadomości: 1688
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #67 dnia: Listopad 08, 2011, 22:41:43 pm »
Na prośbę Eli - przepis na blok czekoladowy  :th_cooking:.

A swoją drogą to teraz dziwne czasy . W sklepach słodycze do wyboru do koloru a my się zajadamy komunistycznym blokiem czekoladowym   :th_0girlcupcake:.
Pewnie niektórzy nie pamiętają czasów kiedy słodycze były na kartki i jeszcze trzeba było za nimi stać w kolejkach a taki domowy wyrób musiał zastąpić prawdziwą czekoladę  8).
Przepraszam zebrało mi się na wspomnienia , już podaję przepis :

25 dkg masła
1 szklanka mleka
1,5 szklanki cukru
1 łyżka kakao

Wszystkie składniki zagotować ( gotować na małym ogniu 5-10 min.)
Gdy syrop lekko ostygnie wsypać:
0,5 kg mleka w proszku i
4 łyżki kakao
Masę najlepiej wymieszać mikserem.
Do gotowej masy wsypuję paczkę ryżu preparowanego i już mieszam ręcznie.
Czekoladę wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do lodówki.

Smacznego  :th_0girlcupcake:.



Pozdrawiam
Basia, Wiki , Benuś(*) , Bunia(*)

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline sabamlis

  • Nowy Użytkownik*
  • *
  • Wiadomości: 4364
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #68 dnia: Listopad 09, 2011, 07:57:39 am »
Ja do bloku dodaje zamiast ryzu preparowanego polamane herbatniki lub slodkie krakersy
Marysia
"Dobroczynność nie polega na dawaniu kości psu. Dobroczynność to kość dzielona z psem wówczas, gdy jesteś równie głodny jak on"
Jack London

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

wiki1710

  • Gość
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #69 dnia: Listopad 09, 2011, 09:13:51 am »
Mmmmm...dlaczego trafiłam tu ? :crazy:
Właśnie się zaczęłam odchudzać....... :gwizdze:

Ale blok zrobię....ciepłą masę zawinę tylko w wafel na kształt roladki  :th_0girl_curtsey:

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

MaPiTa

  • Gość
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #70 dnia: Listopad 09, 2011, 09:40:47 am »
Uwielbiam blok czekoladowy... ja zawsze dodaję orzechy, a na wierzchu układam migdały czasem. Moja mama dodaje orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy itp.

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline sabamlis

  • Nowy Użytkownik*
  • *
  • Wiadomości: 4364
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #71 dnia: Listopad 18, 2011, 09:45:34 am »
A tu filmik na zachete
http://www.youtube.com/user/mojeciasto#p/u/25/5hwiI_z89C4
(ja sie az tak nie bawie ;))
Marysia
"Dobroczynność nie polega na dawaniu kości psu. Dobroczynność to kość dzielona z psem wówczas, gdy jesteś równie głodny jak on"
Jack London

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

MaPiTa

  • Gość
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #72 dnia: Listopad 18, 2011, 12:15:12 pm »
Ja dzisiaj robię  blok czekoladowy! :th_cooking:  :grin:

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Nika

  • Aktywny Użytkownik
  • *****
  • Wiadomości: 1873
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #73 dnia: Listopad 18, 2011, 12:50:54 pm »
Ja dzisiaj robię  blok czekoladowy! :th_cooking:  :grin:

A może na bazarek zrobisz?  :th_0girl_dance:
Chętnie bym kupiła....
Tak samo pierniczki na Święta.  :wub: Może ktoś upiecze więcej ..... :gwizdze:
"Przeciętny pies jest przyjemniejszym człowiekiem od przeciętnego człowieka" - Andrew A. Rooney

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

MaPiTa

  • Gość
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #74 dnia: Listopad 18, 2011, 16:45:28 pm »
Ja dzisiaj robię  blok czekoladowy! :th_cooking:  :grin:

A może na bazarek zrobisz?  :th_0girl_dance:
Chętnie bym kupiła....
Tak samo pierniczki na Święta.  :wub: Może ktoś upiecze więcej ..... :gwizdze:
To bardzo dobry pomysł  :shy: Muszę tylko obmyślić czy da się go wysłać tak, żeby nie uległ zniszczeniu/rozpuszczeniu/zgnieceniu/nie zepsuł się.
A jak technicznie by to wyglądało? Tutaj wątku nie ma, tylko na dogo tak? czyli musiałabym się tam zarejestrować czy Ty prowadzisz aukcje i wszystkim się zajmujesz?? Czekam na info  :grin:


 



Estalia by Smf Personal