www.pasterzeforum.pl » ROZMOWY O WSZYSTKIM I O NICZYM » HYDE PARK (Moderator: Aga)
 » Ciasta do kawy i nie tylko

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


© 2017 Fundacja Pasterze. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu

Autor Wątek: Ciasta do kawy i nie tylko  (Przeczytany 51158 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stepi

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 1587
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #180 dnia: Grudzień 12, 2014, 10:26:22 am »
Spokojnie zdążysz. Ciasto sto w chłodnym tylko 24 godziny a pierniki są miękkie zaraz po położeniu lukru. Ja moje musiałam schować( przed sobą też) aby zostało coś do świąt.  :giggle:
Miłej zabawy przy pieczeniu i strojeniu,

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline stepi

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 1587
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #181 dnia: Grudzień 16, 2014, 11:10:47 am »
Może inni pochwalą się swoimi piernikami ?  :th_holeinwall:
Jestem ciekawa dzieł . :th_0girlcupcake:

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline BeataA

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #182 dnia: Grudzień 17, 2014, 07:58:19 am »
Może inni pochwalą się swoimi piernikami ?  :th_holeinwall:
Jestem ciekawa dzieł . :th_0girlcupcake:

To ja na zachętę pierwsza  :shy:


Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Nikita

  • Wolontariusz
  • *****
  • Wiadomości: 669
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #183 dnia: Grudzień 17, 2014, 08:32:47 am »
no piękne !! Arcydzieła  :bravojs0:
Czy już mozna kosztować ?? bo wpadam na kawę  :chytry:
Kasia Maciek i Marta

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline stepi

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 1587
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #184 dnia: Grudzień 17, 2014, 09:40:24 am »
Beata piękne :)

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline BeataA

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #185 dnia: Grudzień 17, 2014, 11:24:27 am »
 :th_0girl_curtsey:

Zapraszam na kawkę  :shy:

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline stepi

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 1587
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #186 dnia: Grudzień 17, 2014, 11:25:57 am »
Beata a chociaż smakuje wam to ciasto w piernikach ? :th_0girlcupcake:

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline BeataA

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #187 dnia: Grudzień 17, 2014, 14:35:33 pm »
Beata a chociaż smakuje wam to ciasto w piernikach ? :th_0girlcupcake:

Tak - jest pyszne  :th_0girlcupcake: i tak jak mówiłaś mięciutkie. Byłyby oczywiście bardziej gdybym nie przegięła z jajkami - bo były duuuuże i mi się to ciasto nie zsiadło tak jak mówiłaś przez co musiałam dać dużo mąki by je zagęścić   :th_cooking:

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Maria

  • Nowy Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 106
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #188 dnia: Grudzień 18, 2014, 15:58:44 pm »
Może nie przepis na pierniczki ale na przepyszną "Babciną szarlotkę"  :th_cooking:
Forma 25x25 lub okrągła 25 lub 26 cm :)

Ciasto:
2 szklanki   mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki mleka
160 g miękkiego masła
Nadzienie:
2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
1/3 szklanki cukru (można na koniec dosłodzić, jeśli jabłka będą za kwaśne)
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
40 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Nadzienie:

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużegogarnka, dolać 1/4 szklanki wody i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić, od czasu do czasu mieszając (jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można je teraz jeszcze dosłodzić do smaku.

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić w robocie (końcówką z hakiem) lub ręcznie około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące, wiec wygodniej robić to za pomocą robota/miksera. Stolnicę oprószyć mąką, z ciasta uformować na stolnicy kulę/wałek, przekroić na pół. Jedną połowę odłożyć na około 10-15 minut do zamrażalnika, drugą wylepić formę o wym. ok. 25 x 25 cm (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) lub ułożyć ciasto na foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i rozwałkować przez ową folię na wielkości blachy. Ciasto jest miękkie i lepiące, ale takie ma być, dzięki temu po upieczeniu jest mięciutkie i rozpływające się w ustach (nie dosypywać mąki). Ciasto razem z papierem rozłożyć na blasze, odrobinę ponakłuwać, podpiec ok. 10 minut w temp. 180 °C.

Całość:

Na podpieczony spód nałożyć nadzienie jabłkowe. Pozostałe schłodzone ciasto rozwałkować przez folię na papierze do pieczenia na wielkość blachy, zdjąć folię, zrolować w rulon razem z papierem i rozwinąć je na wierzchu ciasta, zdejmując papier.( Mnie nie do końca to wyszło więc ponakładałam paluchem w miarę równo po całości).
Piec około 30-35 minut w temp. 180 °C. Wierzch powinien być zarumieniony. Wyjąć z piekarnika odstawić w blasze do przestudzenia. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier, polukrować lub posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)


"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu, człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał, i kota, który będzie go ignorował." D. Bruce

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Julian

  • Wolontariusz
  • *****
  • Wiadomości: 3361
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #189 dnia: Grudzień 18, 2014, 17:34:55 pm »
Może inni pochwalą się swoimi piernikami ?  :th_holeinwall:
Jestem ciekawa dzieł . :th_0girlcupcake:

To ja na zachętę pierwsza  :shy:


No taaakie cuda pieką  :huh:
I nie wystawia na bazarku  :<
Nie wszyscy potrafią. :th_cooking:
Ja nie umiem ,mam dwie lewe do robót kuchennych.
Ale nie powiem ....kupiłabym  :th_holeinwall:

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Camara

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 4037
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #190 dnia: Grudzień 18, 2014, 21:32:46 pm »
a czy ktoś wie, co zrobić z gęsią????
leży taka goła na blacie w kuchni I nie mam pomysłu co dalej  :th_dash1:


Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Maria

  • Nowy Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 106
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #191 dnia: Grudzień 18, 2014, 21:50:03 pm »
Nie mam pojęcia co alee... jak zrobisz to wpadam na degustację :D  :th_0girl_witch:
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu, człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał, i kota, który będzie go ignorował." D. Bruce

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Josia

  • Nowy Użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 71
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #192 dnia: Grudzień 18, 2014, 21:54:14 pm »
Goła gęś? Natychmiast musi się ubrać bo się przeziębi :naughty:

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Camara

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 4037
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #193 dnia: Grudzień 18, 2014, 22:05:07 pm »
hehehe, ale śmieszne  :th_0girl_hysteric:

 :naughty:

problem został odsunięty w czasie - gęś zmieściła się  w zamrażalniku  :grin:

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline AniaS

  • Nowy Użytkownik*
  • *
  • Wiadomości: 2
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #194 dnia: Grudzień 19, 2014, 07:07:52 am »
No to teraz zapalenie płuc murowane.

Ale tak na serio, bardzo dobrze, że tam trafiła. Nie robiłam osobiście, ale z kilku źródeł wiem, że świeża gęś pieczona  jest sucha i twarda, należy ją koniecznie dobrze przemrozić, a następnie odmrażać przez 2 dni w lodówce (nie wolno szybciej), wtedy po upieczeniu będzie krucha i soczysta.


 



Estalia by Smf Personal