www.pasterzeforum.pl » ROZMOWY O WSZYSTKIM I O NICZYM » HYDE PARK (Moderator: Aga)
 » Ciasta do kawy i nie tylko

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji


© 2017 Fundacja Pasterze. Wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację Regulaminu

Autor Wątek: Ciasta do kawy i nie tylko  (Przeczytany 51130 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline wiola_i_nero

  • Wolontariusz
  • *****
  • Wiadomości: 1169
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #165 dnia: Grudzień 03, 2014, 18:30:24 pm »
Dzięki Stepi  :th_0girl_curtsey:
Brakowało mi sprawdzonego przepisu na pierniczki  :th_0girlcupcake: W zamian mogę się odwdzięczyć przepisem na pyszne ciasto orzechowe lub piernik przekładany powidłami z polewą czekoladową (również wielokrotnie sprawdzony)  :th_cooking:
Jestem tylko ciekawa ile wychodzi pierniczków z podanej ilości składników  :gwizdze:
Pozdrawiamy,
Wiola i stado.

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Tolka

  • Nowy Użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 93
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #166 dnia: Grudzień 03, 2014, 21:04:48 pm »
Stepi z nieba mi spadłaś z tym przepisem :th_0girlcupcake:
Właśnie takiego potrzebowałam ;)

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline BeataA

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #167 dnia: Grudzień 04, 2014, 08:22:18 am »
 Przepis super i na pewno go wypróbuje  :backflip:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2014, 08:24:02 am wysłana przez BeataA »

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline stepi

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 1587
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #168 dnia: Grudzień 04, 2014, 09:32:29 am »
Z tej ilości wychodzi ok 10 blach pierników. U mnie w domu to zawsze za mało. czas pieczenia tej ilości to zawsze ok 3 godzin pracy. Trzymam w piekarniku ok.10nim każdą blaszkę na ok 180-200c.
życzę smacznego  :th_0girlcupcake:
Wiola dawaj ten przepis na forum , będziemy piec słodkości  :th_cooking:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2014, 09:36:38 am wysłana przez stepi »

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline stepi

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 1587
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #169 dnia: Grudzień 04, 2014, 09:37:42 am »
Wiola ja osobiście proszę o orzechowe. To moje zimowe smaki ;)

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Issa

  • Wolontariusz
  • *****
  • Wiadomości: 2328
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #170 dnia: Grudzień 04, 2014, 18:47:11 pm »
Stepi musiałam  :th_holeinwall:




Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Maria

  • Nowy Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 106
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #171 dnia: Grudzień 04, 2014, 21:27:13 pm »
Człowiek jest na diecie i nie może tu nawet kliknąć "nie lubię tego "  :tease:
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu, człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał, i kota, który będzie go ignorował." D. Bruce

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline BeataA

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #172 dnia: Grudzień 05, 2014, 07:25:35 am »
Człowiek jest na diecie i nie może tu nawet kliknąć "nie lubię tego "  :tease:

Tak, a na jakiej? Napisz coś na forum o dietach.

Pierniczki wyglądają cudnie, tak apetycznie, do schrupania  :shy:

Na ile cm wałkujemy ciasto zanim zaczniemy wykrawać formy?

Co trzeba zrobić by lukier był taki bialutki? Mi nigdy taki wyraźny nie wychodzi  :crazy:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2014, 07:28:01 am wysłana przez BeataA »

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Maria

  • Nowy Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 106
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #173 dnia: Grudzień 05, 2014, 10:13:24 am »
Dieta 1200 kcal :)
Podstawa to jeść 5 razy dziennie  :th_cooking:
Pozbawiona w zasadzie większości tłuszczu i cukru...
Ja mam ustalo0ną przez dietetyka plus treningi 5 razy w tygodniu  :th_dash1:
Ale w 2 miesiące 13 kg mniej  :backflip:
Dlatego też nie mogę patrzeć na Wasze pierniczki, na dodatek mieszkając z czekoladoholikiem  :tease:
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu, człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał, i kota, który będzie go ignorował." D. Bruce

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline stepi

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 1587
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #174 dnia: Grudzień 05, 2014, 10:35:10 am »
Issa dzięki, ja tego nie potrafię  :giggle:

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline wiola_i_nero

  • Wolontariusz
  • *****
  • Wiadomości: 1169
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #175 dnia: Grudzień 05, 2014, 18:20:52 pm »
Przepis na ciasto orzechowe  :th_cooking:

Ciasto:
2 łyżki kwaśnej śmietany
30 dkg mąki
20 dkg margaryny
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę z proszkiem i margaryną posiekać, dodać cukier puder, żółtka i śmietanę- zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na połowę i upiec oddzielnie dwa placki na tradycyjnej blaszce do pieczenia. Placki piec na papierze do pieczenia (łatwiej je później wyjąć) na złoty kolor. ( 15-20 min w temp ok. 180 st. C). To jest kruche ciasto- kto piecze ten wie jak powinno wyglądać  ;)


Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 galaretka cytrynowa

Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Przesmażyć dodając cukier. Do przestudzonej, ale letniej masy jabłkowej dodać suchą galaretkę i wymieszać.

Masa orzechowa:
15 dkg orzechów włoskich (zmielonych)
3/4 szklanki kremówki (śmietanka 30 %)
30 dkg margaryny
2 jajka
1 szklanka cukru

Śmietankę zagotować z mielonymi orzechami, dodać cukier. Do przestudzonych składników dodać jajka. Wymieszać. Margarynę utrzeć z zimna masą orzechową.

Przygotowanie:

Blaszkę włożyć folią spożywczą. Położyć upieczony placek. Na pierwszy placek położyć połowę masy orzechowej, na nią masę z jabłek i resztę masy orzechowej. Przykryć drugim plackiem i polać polewą.

Polewę czekoladową przygotować według uznania, upodobać i własnych przyzwyczajeń  ;) Można użyć gotowych polew. Ja zużywam do tego celu nie zjedzone czekolady, rozpuszczając je z dodatkiem masła i mleka.

Życzę smacznego  :th_0girlcupcake:
Pozdrawiamy,
Wiola i stado.

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline Maria

  • Nowy Użytkownik
  • ***
  • Wiadomości: 106
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #176 dnia: Grudzień 05, 2014, 20:26:10 pm »
Mmm :) A może jakieś zdjęcie ?? :th_cooking:
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu, człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał, i kota, który będzie go ignorował." D. Bruce

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline BeataA

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #177 dnia: Grudzień 12, 2014, 07:37:51 am »
Powielam pytanie - co zrobić by lukier był taki biały ? Czytałam gdzieś, że dają białko ale nie wiem czy to się jeszcze później piecze?

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline stepi

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 1587
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #178 dnia: Grudzień 12, 2014, 09:54:23 am »
Ja robię lukier: w ubite na sztywno białko wrabiam cukier puder. Ale Beata lukier kładziesz na upieczone już pierniki, więc nie pieczesz z nim.
Lukier z białkiem jest bardziej biały i taki szklisty.Możesz potem dodać kakao aby był ciemny, sok  wiśni aby był różowy i dodaję sok ze szpinaku(nie ma smaku) aby był zielony. Jak robiłam czerwony to dodawałam sok z buraka.

Odp: Ciasta do kawy i nie tylko

Offline BeataA

  • Przyjaciel Fundacji
  • ***
  • Wiadomości: 1130
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta do kawy i nie tylko
« Odpowiedź #179 dnia: Grudzień 12, 2014, 10:01:06 am »
Ja robię lukier: w ubite na sztywno białko wrabiam cukier puder. Ale Beata lukier kładziesz na upieczone już pierniki, więc nie pieczesz z nim.
Lukier z białkiem jest bardziej biały i taki szklisty.Możesz potem dodać kakao aby był ciemny, sok  wiśni aby był różowy i dodaję sok ze szpinaku(nie ma smaku) aby był zielony. Jak robiłam czerwony to dodawałam sok z buraka.

Dziękuję. :friends:.
Ostatnio w "Ewa gotuje" Wachowicz robiła tak właśnie lukier i zastanawiałam się czy ona to później zapiekała czy nie.
Dziś zagniatam pierniczki - nie jest za późno?


 



Estalia by Smf Personal