Przepis na ciasto orzechowe
Ciasto:
2 łyżki kwaśnej śmietany
30 dkg mąki
20 dkg margaryny
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę z proszkiem i margaryną posiekać, dodać cukier puder, żółtka i śmietanę- zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na połowę i upiec oddzielnie dwa placki na tradycyjnej blaszce do pieczenia. Placki piec na papierze do pieczenia (łatwiej je później wyjąć) na złoty kolor. ( 15-20 min w temp ok. 180 st. C). To jest kruche ciasto- kto piecze ten wie jak powinno wyglądać
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
1 galaretka cytrynowa
Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Przesmażyć dodając cukier. Do przestudzonej, ale letniej masy jabłkowej dodać suchą galaretkę i wymieszać.
Masa orzechowa:
15 dkg orzechów włoskich (zmielonych)
3/4 szklanki kremówki (śmietanka 30 %)
30 dkg margaryny
2 jajka
1 szklanka cukru
Śmietankę zagotować z mielonymi orzechami, dodać cukier. Do przestudzonych składników dodać jajka. Wymieszać. Margarynę utrzeć z zimna masą orzechową.
Przygotowanie:
Blaszkę włożyć folią spożywczą. Położyć upieczony placek. Na pierwszy placek położyć połowę masy orzechowej, na nią masę z jabłek i resztę masy orzechowej. Przykryć drugim plackiem i polać polewą.
Polewę czekoladową przygotować według uznania, upodobać i własnych przyzwyczajeń
Można użyć gotowych polew. Ja zużywam do tego celu nie zjedzone czekolady, rozpuszczając je z dodatkiem masła i mleka.
Życzę smacznego