Osobiście przymierzam się do mufinek owocowych na maxa
to bardzo wdzięczny wypiek - na podwieczorek lub niedzielne śniadanie z kubkiem ciepłego kakao
Mufinki na maxa owocowe225 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
50 g masła, roztopionego lub oleju
175 ml mleka
100 ml płynnego miodu (tu myślę wystarczą 2 łychy stołowe, by dosłodzić do smaku)
140 g świeżych jagód lub borówki amerykańskiej
58 g suszonych żurawin
140 g rodzynek, najlepiej sułtanek
140 g suszonej moreli, posiekanej na kawałeczki
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
Wymieszać osobno suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia
i mokre: delikatnie roztrzepać jajka, wlać roztopione masło, mleko, miód i wymieszać.
Mokre składniki połączyć z suchymi, dodając pozostałe składniki, wymieszać szybko do połączenia się składników.
Przygotować formę na 12 muffinek, wyłożyć papilotkami. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.
można modyfikować przepis dodając zamiast jagód - pokrojone na kawałeczki jabłko lub zrobić tylko z suszonymi owocami.